GZ-psycholoog Sandra Greuter: “Ik wil mensen graag terugbrengen naar wie ze zijn”

Sep 28, 2022 | Interview

Bij Faas Psychologie werken behandelaren met verschillende interesses en uiteenlopende expertises en ervaringen. Maar ze hebben ook wat gemeen: ze zijn allemaal gedreven en staan klaar om de beste zorg voor de patiënt te bieden. We spreken met GZ-psycholoog Sandra Greuter over haar ervaringen, wijze lessen en uitdagingen van het vak.

Laten we bij het begin beginnen: waarom ben je psycholoog geworden?

Mijn moeder was ook therapeut. Met haar had ik altijd veel gesprekken over de problemen van mensen en over waarom mensen worden zoals ze zijn. Dat vond ik altijd heel interessant. Dit heeft mijn interesse in de psychologie zeker aangewakkerd.

Maar daarnaast ben ik van mezelf ook heel nieuwsgierig en betrokken en dat zijn handige eigenschappen voor een psycholoog. Dat is iets wat ik ook van mijn moeder heb geleerd. Ze had een eigen praktijk gericht op innerlijke groei en bewustwording en had allerlei verschillende patiënten. Ze hoefde helemaal geen reclame te maken, de mensen kwamen gewoon. Mijn moeder had geen psychologie-diploma. Natuurlijk deed ze veel aan zelfstudie, ze las veel boeken en volgde cursussen. Maar mensen hadden gewoon vertrouwen in haar. En dat helpt mij om dingen te relativeren: natuurlijk is een GZ-opleiding of opleiding tot klinisch psycholoog goed en leerzaam, maar ik ben er ook van overtuigd dat je de kwaliteiten die je nodig hebt om een goede therapeut te zijn, niet alleen in een opleiding leert. Het gaat er in de kern om: Hoe empathisch ben je? Hoe goed kan je luisteren? En hoe goed sluit je aan bij de patiënt?

Lees ook: Carrière in de GGZ: in gesprek met  psycholoog Esther.

 

Wat motiveert jou om dit werk te doen?

Ik wil mensen graag terugbrengen naar wie ze al zijn. Ik ben in mijn behandeling niet alleen maar bezig met klachten wegkrijgen, maar richt me er vooral op dat mensen inzien dat ze zichzelf mogen zijn. Mensen denken namelijk vaak dat ze iemand anders moeten zijn. Ze kunnen zichzelf klem zetten in een soort keurslijf van verwachtingen vanuit de maatschappij. Terwijl ik denk dat ze alles al in zich hebben wat ze nodig hebben. Die boodschap draag ik aan mijn patiënten uit.  

Het scheelt al als je minder bezig bent met wat de omgeving van jou vindt en je meer richt op jezelf kennen en voor jezelf zorgen. Samen met de patiënt ga ik op zoek naar: waar raak je echt van vervuld? Ik vraag weleens aan hen: wat zou je doen als je op een onbewoond eiland zou wonen en je zou het leven leiden wat je echt zou willen? Dan haal je de invloed van alle mensen om je heen weg en kom je uit bij jezelf en wat jij echt wilt.”

“Het scheelt als je minder bezig bent met wat de omgeving van jou vindt en je meer richt op jezelf kennen en voor jezelf zorgen.”

Sandra Greuter, GZ-psycholoog

Sinds april werk je bij Faas Psychologie, maar je hebt hiervoor op verschillende plekken gewerkt. Welke lessen uit je vorige werkervaring neem je mee in je huidige werk?  

Ik heb eerst een HBO-opleiding gedaan en ben toen gespecialiseerd in de richting van GGZ-agoog. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij verschillende instellingen en klinieken op verschillende afdelingen en ben ik verder opgeleid tot psycholoog en later GZ-psycholoog. Op elke plek leerde ik weer nieuwe dingen. Zo leerde ik op de gesloten afdeling van een kliniek heel flexibel te werken. Daar werkte ik niet met protocollen, maar moest ik continu improviseren en creatief zijn. Ik moest goed aanvoelen: wat is de sfeer in de groep, wat is er nodig? Dat neem ik ook mee in mijn huidige werk. Ik probeer in het contact met de patiënt altijd goed te voelen en te kijken naar wat er niet wordt gezegd. Al mijn sensoren staan aan. Een protocol kan hierbij in de weg staan. Het is een handig hulpmiddel, maar uiteindelijk moet je vooral afstemmen op iemand, contact maken. Dat is voor mij de basis van dit werk.  

Hoe vind je het om nu bij Faas te werken?  

Wat ik leuk vind aan Faas is dat het een doelgroep is die over het algemeen heel erg graag wil. Patiënten komen met een duidelijke hulpvraag en willen daar ook graag voor werken. Dat maakt het makkelijker om de behandeling uit te voeren. Ik vind het altijd leuk om als team te werken en samen te kijken: hoe zit het precies? Waar gaan we beginnen? Het is prettig om dan samen te werken in een warm en kundig team, waar het contact laagdrempelig is.  

Het team van Faas in Voorburg is natuurlijk in april gestart. Dat is best een bijzondere situatie, om een heel nieuw team te vormen. Je merkt dat de groepsdynamiek in ontwikkeling is. Dat is leuk, dat die ruimte er is. En bovendien ook een uitdaging, maar daar hou ik wel van. Het voelt als springen in het diepe. Een dag voordat we begonnen bedacht ik me opeens: Wat als het heel erg tegenvalt? Maar dat is niet gebeurd. De werkomgeving bij Faas is fijn en dat begint al bij het gezellige team, de mooie locatie en elke dag een kop goede koffie.” 

Meer interessante artikelen