Jaco Wineke
Klinisch psycholoog

Even voorstellen….

Ik ben Jaco Wineke, klinisch psycholoog en psychotherapeut. Sinds eind 2020 werk ik met heel veel plezier bij Faas Psychologie. Diagnostiek loopt als een rode draad door mijn hele carrière. Het samen zoeken hoe iets in elkaar steekt, hoe patronen zijn ontstaan, hoe je geworden bent wie je bent, is iets in het vak dat me steeds blijft fascineren. Naast diagnostiek vind ik groepsbehandelingen erg leuk om te doen, samen met een collega geef ik twee psychodynamische groepen. Ook opleiden van psychologen in het postdoctoraal onderwijs is iets dat ik graag doe en waar ik me bij Faas Psychologie mee bezig houd. De diversiteit van deze taken is iets dat goed bij me past. Ik vind het prettig als dingen in beweging zijn en probeer humor te vervlechten in alles dat ik doe, dat maakt alles leuker en lichter. Eigenlijk is dat voor mij een wezenlijk onderdeel van mijn werk: dat veranderen en leren ook leuk mag zijn, al kan het zwaar zijn. Imperfectie en rafelrandjes horen er helemaal bij.

Kun je iets vertellen over je werkervaring?

Ik heb de GZ- en KP-opleiding gedaan bij Yulius GGZ in Dordrecht / Gorinchem. Hier heb ik altijd met veel plezier gewerkt. De laatste jaren heb ik gewerkt in een kliniek voor mensen met aanhoudend lichamelijke klachten (ALK) en ben nog meer gefascineerd geraakt door het lichaam in de psychiatrie. Ook dissociatieve fenomenen ben ik beter gaan herkennen en begrijpen. Daarna ben ik als manager zorg bij PsyQ in Zaandam gaan werken. Toen kwam al snel weer de diagnostiek om de hoek kijken en ben ik specialismeleider voor de diagnostiek geworden voor PsyQ en ben ik op het psychodiagnostisch centrum gaan werken in Den Haag. Ook ben ik sinds het afronden van de KP-opleiding diagnostiekblokken gaan doceren aan de GZ-opleiding. Daarna ben ik zes jaar hoofddocent geweest voor de KP-opleiding op het gebied van diagnostiek en complexe psychopathologie.

Hoe ziet jouw werkdag bij Faas Psychologie eruit?

Heel afwisselend. Groepstherapie, een afspraak voor diagnostiek, werkbegeleiding of (externe) supervisie geven, elke dag een multidisciplinair overleg en een administratie-uur, een regiebehandelaarsgesprek (samen met de uitvoerend behandelaar) en individuele behandeling(en). En we lunchen met elkaar.

Hoe zou je aan een goede vriend uitleggen waar Faas Psychologie voor staat?

Bij Faas Psychologie hebben we oog voor wat de patiënt nodig heeft (en wat kan), maar het is ook echt een superfijne plek voor medewerkers. Het voelt een beetje als thuis. In plaats van dat je aan werkprocessen moet voldoen, wordt er gezorgd dat je op een prettige manier kunt werken. Het lijkt logisch en simpel, maar het is uitzonderlijk.

Hoe zou je de sfeer bij Faas Psychologie omschrijven?

Gezellig, doelgericht en warm. Naast dat we ons werk serieus doen, wordt er veel gelachen.

Hoe heb je je de afgelopen periode bij Faas Psychologie kunnen ontwikkelen?

Ik heb deelgenomen aan een incompany training schematherapie en ik heb een eigen scholingsbudget (en dagen te besteden). Daarnaast heb ik me in de rol als opleider verder ontwikkeld en denk ik mee over de praktijk.

Iedereen verdient het om te genieten van het leven.