De behandelaar: dit is een GZ-psycholoog

Jul 5, 2022

Op zoek naar een psycholoog? Dat is zo makkelijk nog niet. De titels ‘psycholoog’ en ‘therapeut’ zijn verzamelnamen voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, maar ze zijn er in verschillende vormen en specialisaties: basispsycholoog, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut, om er maar een paar te noemen. Maar wat houden die functies eigenlijk allemaal in? In de reeks artikelen genaamd ‘De Behandelaar’ leggen we je uit hoe het precies zit. Deze week vertellen we alles over de GZ-psycholoog. 

GZ-psycholoog is een afkorting voor gezondheidszorgpsycholoog. Als GZ-psycholoog heb je een studie aan de universiteit afgerond, bestaande uit een bachelor (drie jaar) en master (één jaar). Daarna moet je nog een zogenaamde postmaster-opleiding tot GZ-psycholoog volgen. Deze specialisatie-opleiding duurt twee jaar en bestaat uit het opdoen van praktijkervaring (4 dagen per week) en cursus (1 dag per week). Je verdiept je hierbij verder in zorg bieden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Lees ook: De behandelaar: dit is een basispsycholoog 

Dit mag een GZ-psycholoog

Een GZ-psycholoog mag zelfstandig diagnoses stellen, diagnostisch onderzoek uitvoeren en interpreteren en patiënten behandelen. Een GZ-psycholoog mag ook optreden als coördinerend regiebehandelaar, maar mag bij meer complexe problematiek niet de rol van indicerend regiebehandelaar vervullen. Dit houdt in dat een GZ-psycholoog een behandeling zelfstandig uit mag voeren, of als supervisor van een basispsycholoog op mag treden. De GZ-psycholoog kijkt dan mee met een basispsycholoog bij het stellen van diagnoses en uitvoeren van behandeling. Om de kwaliteit van zorg te waarborgen, overlegt een GZ-psycholoog daarnaast ook veel met andere collega’s in de geestelijke gezondheidszorg, zoals klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters.

Wat is een regiebehandelaar?

De regiebehandelaar behoudt de regie over het zorgproces van een patiënt, wanneer er meerdere hulpverleners betrokken zijn bij de behandeling. In het huidige zorgsysteem wordt er onderscheid gemaakt tussen de indicerend regiebehandelaar en de coördinerend regiebehandelaar. 

Indicerend regiebehandelaar. Deze behandelaar stelt vast of er sprake is van een diagnose en bepaalt wat een gepaste behandeling voor de patiënt is. De indicerend regiebehandelaar stelt in overleg met de patiënt het behandelplan op. De rol van indicerend regiebehandelaar wordt vervuld door een klinisch psycholoog of psychiater.

Coördinerend regiebehandelaar. Deze behandelaar coördineert de zorg die wordt geleverd aan de patiënt. De rol van coördinerend regiebehandelaar kan worden vervuld door een BIG-geregistreerde behandelaar. Dit kan dus worden gedaan door een GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychiater of psychotherapeut.  

 

Een GZ-psycholoog mag zelfstandig diagnoses stellen, diagnostisch onderzoek uitvoeren en interpreteren en patiënten behandelen. 

Opleidingen en trainingen 

Een GZ-psycholoog heeft zich verdiept in onder andere het diagnosticeren en behandelen van psychische stoornissen. Een GZ-psycholoog kan ervoor kiezen om aanvullende trainingen en cursussen te volgen om zich verder te verdiepen in specifieke behandelmethoden (zoals bijvoorbeeld schematherapie, relatietherapie of EMDR) of diagnostische methoden. Wanneer je GZ-psycholoog bent, kun je je ook verder specialiseren en beginnen met de opleiding tot klinisch psycholoog of psychotherapeut. 

.

Iedereen psycholoog?

Wist je dat iedereen zichzelf een psycholoog mag noemen? Het is namelijk geen beschermde titel. De titel GZ-psycholoog is daarentegen wel beschermd. Je kunt als GZ-psycholoog laten zien dat je in het bezit bent van diploma’s en werkervaring door je te laten registreren in een register voor psychologen. In welk register je kunt inschrijven is afhankelijk van de diploma’s die je in je bezit hebt, de mate van werkervaring en/of de trainingen die je hebt gevolgd. Registreren in het BIG-register en het AGB-register is verplicht voor GZ-psychologen, maar ook voor klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Andere registers waarin registreren mogelijk is, zijn bijvoorbeeld de registers van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) of de Vereniging van Gedrags- en Cognitieve Therapieën (vGCT)  

De behandelaren bij Faas Psychologie

Bij Faas Psychologie werken zowel basispsychologen als GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Alle behandelaren werken samen in een multidisciplinair verband. Dat houdt in dat alle disciplines nauw samenwerken en regelmatig overleggen, om kennis te delen en combineren. Op deze manier wordt er zo goed mogelijk gebruik gemaakt van de verschillende expertises van de behandelaren, om de beste zorg voor de patiënt te kunnen bieden. Alle behandelaren bij Faas zijn geregistreerd in het BIG-register en zijn in het bezit van een AGB-code (met uitzondering van de basispsychologen).  

Interessant? Binnenkort verschijnt er een artikel in de serie ‘De Behandelaar’ en leggen we je uit hoe het zit met de klinisch psycholoog. 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Neem contact op