Annette

05-2022

Ik ben al jaren bezig met afvallen en ik ‘jojo’ er aardig op los, van het ene dieet naar het andere dieet. Afvallen lukte in de meeste gevallen wel, maar het waren nooit blijvende successen. Natuurlijk frustreerde dit en ging ook ik steeds meer twijfelen aan mezelf. Ik liet mijn koppie meer en meer hangen.

"Ik weet nu waar het emotie-eten vandaan komt."
Annette (47) | Verpleegkundig woonbegeleider

Steeds vaker dacht ik: ‘Het blijvend afvallen is niet voor mij weggelegd. Het zal me nooit lukken.’ Hierdoor ontstond de bekende vicieuze cirkel en ging ik steeds meer mijn gevoelens over het falen en over mezelf weg eten. Met in mijn achterhoofd een (voor velen bekend) stemmetje dat zei: ‘Eten helpt maar tijdelijk en lost het probleem niet op.’ Maar dat tijdelijke gevoel van voldoening won dan toch. Zo was voor mij een zak chips mijn trouwe maat.

Het gevolg was dat ik me na het eten van zo’n zak chips nog rotter voelde en nog meer van mezelf baalde. En het stemmetje in mijn hoofd klonk dan nog harder en nog negatiever. Via mijn verpleegkundige kwam ik in aanraking met Ariane Faas. Na het intakegesprek bij Faas Psychologie besloot ik deel te nemen aan de groepstherapiesessies, al zag ik er wel tegenop om in een groep mijn verhaal te moeten doen. De eerste keer ging ik er dus met lood in mijn schoenen naartoe. Maar na een aantal sessies verdween dit gevoel al snel. Het hielp mij om samen met anderen gevoelens te delen, te luisteren en te leren van en met elkaar. Hierdoor kreeg ik beetje bij beetje en stapje voor stapje meer inzicht in mezelf en kan ik nu beter herkennen en benoemen waar het emotie-eten bij mij vandaan komt. Dit wil nog niet zeggen dat ik nu altijd op de juiste manier kan handelen. Maar ik zie wel in dat alleen ik invloed kan hebben op alle gedachten over eten, mezelf en hoe ik hiermee omga.

Dankzij deze therapie heb ik nu voldoende handvatten om steeds beter om te leren gaan met de gedachten die mij ondermijnen. Deze therapie heeft eraan bijgedragen dat ik nu beter in staat zal zijn om mijn valkuilen beter te herkennen en om na misstappen de draad weer op te pakken, omdat ik beter kan verklaren waar dingen vandaan komen. Ik heb veel steun gehad aan de anderen in de groep en hun positieve input en eerlijke mening. De inzet en open houding van Ariane heeft het voor mij zeker makkelijker gemaakt deel te nemen aan de sessies.

Iedereen verdient het om te genieten van het leven.