De behandelaar: dit is een basispsycholoog 

Jun 14, 2022 | Blog

Op zoek naar een psycholoog? Dat is zo makkelijk nog niet. De titels ‘psycholoog’ en ‘therapeut’ zijn verzamelnamen voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, maar ze zijn er in verschillende vormen en specialisaties: basispsycholoog, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut, om er maar een paar te noemen. Maar wat houden die functies eigenlijk allemaal in? In de reeks artikelen genaamd ‘De behandelaar’ leggen we je uit hoe het precies zit. Deze week beginnen we met: de basispsycholoog. 

Een basispsycholoog (ook wel psycholoog of masterpsycholoog) heeft er al een aantal jaren studie opzitten. Basispsycholoog ben je als je een bachelor en master Psychologie aan de universiteit hebt afgerond. In totaal duurt deze studie tenminste vier jaar: een driejarige bachelor en een eenjarige masteropleiding. Om de master af te kunnen ronden, moet je ook stage lopen om ervaring op te doen.  

Dit mag een basispsycholoog

Als basispsycholoog heb je genoeg kennis in huis om onder supervisie behandelingen uit te voeren. Ook is een basispsycholoog opgeleid om diagnostisch onderzoek uit te voeren en mag hij of zij dus psychologische testen en vragenlijsten afnemen bij een patiënt. Een basispsycholoog mag echter geen diagnose stellen, dat mag alleen gedaan worden door GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters.  

 

Een basispsycholoog mag onder supervisie behandelingen en onderzoek uitvoeren, maar mag geen diagnoses stellen. 

Als een basispsycholoog een vermoeden heeft van een diagnose, wordt er altijd nog meegekeken door één van bovengenoemde behandelaren voordat de diagnose echt gesteld wordt. Om de kwaliteit van de zorg door basispsychologen te waarborgen, wordt er altijd veel overlegd tussen basispsychologen en hoger opgeleide behandelaren zoals GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Een klinisch psycholoog of psychiater heeft altijd de eindverantwoordelijkheid over de behandeling van de patiënt, ook als deze wordt uitgevoerd door een basispsycholoog.

Opleidingen en trainingen 

Als basispsycholoog kun je verschillende opleidingen of cursussen volgen om je verder te ontwikkelen. Denk hierbij aan cursussen om specifieke behandelmethoden zoals schematherapie, cognitieve gedragstherapie (CGT) of EMDR onder de knie te krijgen of om meer te leren over diagnostische methoden. Veel basispsychologen starten met de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) als zij een aantal jaren werkervaring opgedaan hebben. 

.

Iedereen psycholoog?

Wist je dat iedereen zichzelf een psycholoog mag noemen? Het is namelijk geen beschermde titel. Je kunt als psycholoog laten zien dat je wel in het bezit bent van diploma’s en werkervaringen door je te laten registreren in een register voor psychologen. In welk register je kunt inschrijven is afhankelijk van de diploma’s die je in je bezit hebt, de mate van werkervaring en/of de trainingen die je hebt gevolgd. Registreren als basispsycholoog kan bijvoorbeeld bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) of de Vereniging van Gedrags- en Cognitieve Therapieën (vGCT). Een basispsycholoog kan zich niet registreren in het BIG-register of AGB-register; dit is wel verplicht voor GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters.   

De behandelaren bij Faas Psychologie

Bij Faas Psychologie werken zowel basispsychologen als GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Alle behandelaren werken samen in een multidisciplinair verband. Dat houdt in dat alle disciplines nauw samenwerken en regelmatig overleggen om kennis te delen. Op deze manier wordt er zo goed mogelijk gebruik gemaakt van de verschillende expertises van de behandelaren, om de beste zorg voor de patiënt te kunnen bieden. Alle behandelaren bij Faas zijn geregistreerd in het BIG-register en zijn in het bezit van een AGB-code (met uitzondering van de basispsychologen).   

Interessant? Binnenkort verschijnt er een nieuw artikel in de serie ‘De Behandelaar’, daarin vertellen we alles over de GZ-psycholoog.  

Meer interessante artikelen