Als je regelmatig grote hoeveelheden voedsel binnen korte tijd opeet en daarbij het gevoel hebt de controle over het eten volledig te verliezen, kan het zo zijn dat je last hebt van een Bige Eating Disorder (BED), oftewel: eetbuistoornis. Is deze diagnose bij jou gesteld of vermoed je dat je het hebt? We vertellen je welke stappen je als eerst kunt ondernemen.
Wat is een Binge Eating Disorder?
Binge Eating Disorder is een psychische stoornis, waarbij iemand de controle over eten verliest en daardoor grote hoeveelheden in korte tijd eet. Vaak heeft iemand dan niet eens honger en eet hij of zij door tot het eten op is of tot er een gevoel van misselijkheid optreedt. Dit soort eetbuien komen regelmatig terug, waardoor er vaak sprake is van gewichtstoename, overgewicht of obesitas.
Lees ook: Alles over Binge Eating Disorder (Eetbuistoornis).
De eerste stappen
Wat kan je doen als de diagnose Binge Eating Disorder is gesteld, of als je vermoedt dat je het hebt?
Praat er over. Bij Binge Eating Disorder is er vaak sprake van gevoelens van schuld en schaamte. Veel mensen zien de eetbuien als hun eigen schuld en de eetbuien vinden vaak in het geheim plaats. Het is goed om te weten dat een Binge Eating Disorder niks te maken heeft met een gebrek aan zelfdiscipline of doorzettingsvermogen. De eetbuien zijn een symptoom van een psychische stoornis. De eerste stap naar herstel, is er over praten. Maak het bespreekbaar met mensen in je omgeving die je vertrouwt. Zij kunnen je helpen en steunen, maar alleen wanneer ze van je klachten weten.
Leren over gezond eten. Soms is het lastig om in te schatten: wat is nou eigenlijk gezond eten? Wat is een fatsoenlijke portie? En hoe ziet een gezond eetpatroon er uit? Voor informatie over gezonde voeding kun je altijd terecht bij het Voedingscentrum of vraag om advies aan een diëtist. Let op: kennis over gezond eten is niet genoeg om te herstellen van een Binge Eating Disorder. Er moet ook worden gekeken naar de oorzaak van de eetbuien en daarvoor is deskundige psychische hulp nodig.
Zoek psychische hulp. Bij Binge Eating Disorder is er sprake van een vicieuze cirkel van negatieve gevoelens en eetbuien. Het is ontzettend lastig om deze zelf te doorbreken. Zoek daarom zo snel mogelijk psychische hulp. Je kunt dit doen door langs de huisarts te gaan en te vertellen over je klachten. De huisarts kan je vervolgens doorverwijzen naar een psycholoog voor een deskundige behandeling. Tijdens de behandeling wordt er gekeken naar de oorzaken van de eetbuien en hoe je deze kunt voorkomen, maar er is ook aandacht voor bijvoorbeeld zelfbeeld, perfectionisme, hoe je om kunt gaan met emoties, het aanhouden van een regelmatig eetpatroon en gedachten rondom eten.
Zorg goed voor jezelf. Om te voorkomen dat psychische klachten erger worden, is het altijd belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging, blijf in contact met mensen die je vertrouwt, zorg voor voldoende pauzes van werk en maak tijd om dingen te ondernemen die zorgen voor ontspanning. Kom je er zelf niet uit? Vraag vooral om hulp. Want om hulp vragen is ook een belangrijke manier om goed voor jezelf te zorgen.
Psychische behandeling
Een Binge Eating Disorder is over het algemeen goed te behandelen. Behandeling die bij deze stoornis in principe wordt aangeraden is cognitieve gedragstherapie (CGT), vaak in een vorm die speciaal is ontwikkeld voor mensen met een eetstoornis (CBT-e). Deze behandeling is gericht op het veranderen van gedrag en cognities. Het doel is om een regelmatig eetpatroon te ontwikkelen en om niet-helpende gedachten over eten en lichaamsbeeld uit te dagen. De behandeling kan zowel individueel als in groepsvorm worden gegeven.
Een andere behandelvorm die effectief is bij de behandeling van Binge Eating Disorder is Interpersoonlijke psychotherapie (IPT). Bij IPT wordt er vooral gekeken naar de sociale en interpersoonlijke context waarin de eetstoornis is ontstaan en in stand wordt gehouden.
Het is goed om te onthouden dat de psychische behandeling van een Binge Eating Disorder niet gericht is op gewichtsreductie, maar op het onder controle krijgen van het eetpatroon. In sommige gevallen lijdt dit indirect tot een afname van het gewicht, maar lang niet altijd. Als er na afronding van de behandeling bij een psycholoog sprake is van overgewicht, kan je eventueel bij een diëtist terecht voor ondersteuning in gewichtsreductie.
Medicamenteuze behandeling
Eetbuien zijn in principe niet op te lossen met medicatie. In sommige gevallen gaat een Binge Eating Disorder echter gepaard met andere psychische problemen, zoals depressieve klachten. Hierbij kan medicatie wel passend en helpend zijn. Als de depressieve klachten worden behandeld met medicatie, is het mogelijk dat de eetbuien hierdoor ook afnemen. Hierbij zijn antidepressiva het meest effectief.
Kan ik nog van deze diagnose af?
Gelukkig is het mogelijk om te genezen van een Binge Eating Disorder. Zowel CGT als IPT zijn effectieve behandelingen voor de stoornis en zorgen voor een significante afname in eetbuien. Met deze behandeling lukt het om het eetpatroon weer onder controle te krijgen. Het kan zijn dat de eetbuien na de behandeling af en toe nog voorkomen, maar vaak weet je dan beter hoe je er mee om moet gaan en neemt het aantal eetbuien af. Hierdoor is het mogelijk dat de patiënt na de behandeling niet meer voldoet aan de criteria voor de diagnose Binge Eating Disorder