Faas Psychologie gaat samenwerken met Centrum Seksueel Geweld Zuid-Holland

Dec 20, 2022 | Nieuws

Faas Psychologie en het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in Zuid-Holland gaan een samenwerking aan om slachtoffers van seksueel geweld de psychische hulp te bieden die ze nodig hebben. Na het meemaken van seksueel geweld is vaak psychische hulp nodig om de nare ervaring te kunnen verwerken. Door de samenwerking zijn Faas Psychologie en het CSG Zuid-Holland in staat om slachtoffers snel hulp te kunnen bieden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in Nederland jaarlijks 100.000 mensen slachtoffer van aanranding, verkrachting en/of seksueel misbruik. Wanneer je te maken krijg met seksueel geweld, komt er veel op je af. Er zijn verschillende instanties die kunnen helpen, van politie, tot justitie, artsen en psychologen. Om deze hulp goed te organiseren werken deze instanties samen in het Centrum Seksueel Geweld (CSG).

 

Wat doet Centrum Seksueel Geweld?

Centrum Seksueel Geweld is opgericht door klinisch psycholoog en gepromoveerd onderzoeker Iva Bicanic en seksuoloog Astrid Kremers. In 2012 openden zij de eerste locatie van CSG in Nederland, inmiddels zijn dit er zestien. Het CSG heeft daarmee een landelijke dekking. CSG biedt slachtoffers hulp en ondersteuning op alle vlakken: zowel medisch als psychisch en forensisch. Bij CSG werken verpleegkundigen, artsen, psychologen, politie en andere hulpverleners samen om de hulp te bieden die nodig is na het meemaken van seksueel geweld. Ze kunnen helpen bij contact met de politie en het sporenonderzoek, maar helpen ook bij het regelen van medische, juridische en mentale hulp.

“Als iemand na een nare seksuele ervaring niet op eigen kracht verwerkt, is adequate psychische hulp erg belangrijk. We kunnen veel leed voorkomen door vroeg hulp te bieden.

 

Eva Verlinden,
Centrum Seksueel Geweld 

Mentale hulp is vaak hard nodig om een traumatische ervaring goed te kunnen verwerken. Het is dan fijn en belangrijk om snel geholpen te kunnen worden en niet tegen de lange wachtlijsten in de GGZ aan te lopen. Hoe sneller de hulp, hoe meer de mentale schade beperkt kan worden. Daarom heeft CSG korte lijnen met professionals in de geestelijke gezondheidszorg, die kunnen helpen bij het verwerken van deze ervaring. Ook Faas Psychologie zal vanaf heden behandeling aanbieden aan slachtoffers van seksueel geweld. Eva Verlinden, CSG: “Als iemand een nare seksuele ervaring niet op eigen kracht verwerkt is het van groot belang om adequate psychische hulp in te zetten. Zonder deze hulp kan iemand volledig vastlopen in zijn of haar dagelijks functioneren, denk aan lichamelijke en mentale klachten, maar ook relatieproblemen, werkloosheid, schulden of verslavingsproblematiek. We kunnen veel leed voorkomen door er vroeg bij te zijn”.

Faas Psychologie

Faas Psychologie vindt het belangrijk om een warme omgeving te creëren, waarin de beste zorg aan de patiënt geleverd kan worden. Een warm welkom en een professionele behandeling is precies wat iemand nodig heeft na het meemaken van een traumatische ervaring zoals seksueel geweld. Faas Psychologie heeft bovendien verschillende professionals in huis die gespecialiseerd zijn in traumaverwerking. Ariane Faas: “Centrum Seksueel Geweld levert enorm goed werk aan slachtoffers van seksueel geweld. Wij helpen bij Faas Psychologie graag mee om mentale klachten na het meemaken van seksueel geweld zo veel mogelijk te voorkomen. Daarom kijken we uit naar deze waardevolle samenwerking met CSG.”

Heb jij hulp nodig na het meemaken van seksueel geweld?

Lees op www.centrumseksueelgeweld.nl wat het Centrum Seksueel Geweld voor je kan betekenen. Chatten of bellen kan ook, tel: 0800-0188.

Samenwerking Centrum Seksueel Geweld Faas Psychologie

Meer interessante artikelen