In therapie met Lynn

Apr 7, 2023 | Interview

Elke patiënt die bij Faas Psychologie komt, is uniek. Elke patiënt heeft zijn eigen klachten, doelen en wensen en alle patiënten hebben hun eigen verhaal. Waarvoor komen zij bij Faas? Hoe vonden ze het om in behandeling te zijn? En hoe gaat het nu met ze? Lynn* was bij Faas Psychologie in behandeling omdat het haar niet goed lukte om op een gezonde manier met emoties om te gaan. 

In ons leven krijgen we allemaal te maken met tegenslagen, stressvolle gebeurtenissen en moeilijke omstandigheden. Het overlijden van een geliefde, je baan verliezen, ruzie, een ongeluk of ziekte: allemaal situaties die gevoelens op kunnen roepen van bijvoorbeeld verdriet, schuld, boosheid, frustratie, machteloosheid of angst. De grote vraag is: hoe ga je daarmee om?  

Iedereen heeft daar zo zijn eigen manier voor. Die manieren noemen we ook wel ‘coping mechanismen’. Niet alle coping mechanismen zijn even effectief of goed voor je: sommige mensen zoeken steun bij anderen of tonen hun emoties, anderen hebben meer de neiging om te vermijden (bijvoorbeeld door heel hard te gaan werken) of te verdoven (bijvoorbeeld door het gebruik van drugs of alcohol). 

Lees ook: In therapie met Thirza: “Achter de burn-outklachten schuilde dat ik mijn grenzen niet goed aan kon geven.”

Eten als coping

Lynn (28) kwam er in behandeling bij Faas Psychologie achter dat ze ook een coping strategie had ontwikkeld die niet heel goed voor haar was. Ze had de neiging om haar emoties om te zetten in ongezond eetgedrag. Lynn: “Ik dacht dat ik helemaal nooit boos of gefrustreerd was, maar tijdens de behandeling ontdekte ik dat ik deze emoties eigenlijk altijd wegduwde door te veel te gaan eten.” 

De behandeling bij Faas Psychologie richtte zich daarom op het aanleren van gezondere strategieën om met deze emoties om te gaan. “Stap voor stap leerde ik boosheid en frustratie herkennen en leerde ik alternatieve oplossingen, anders dan eten. Tijdens de behandeling heb ik ook geleerd om liever tegen mezelf te zijn. Ik kan wel zeggen: ‘Ik ben dik, ik moet niet zoveel ongezonde dingen eten’, maar dat werkt alleen maar averechts. Nu maak ik keuzes uit zorgzaamheid en liefde voor mezelf. Dat is veel prettiger en werkt bovendien veel beter. 

 

“Ik dacht dat ik nooit boos of gefrustreerd was, maar eigenlijk duwde ik deze emoties gewoon weg door veel te gaan eten.”

Stap voor stap vooruit

Hoewel het een uitdaging blijft om eten niet als coping te gebruiken, maakt Lynn wel stappen vooruit. “Het gaat steeds beter, langzaam val ik inmiddels ook af. De inzichten die ik tijdens de behandeling heb opgedaan, hebben hier goed bij geholpen. Door de jaren heen heb ik veel behandeling gehad, maar nu werd er voor het eerst naar het totaalplaatje gekeken, in plaats van naar één ding waar ik tegenaan liep. Dat was precies wat ik nodig had om tot de kern van het probleem te komen.” 

* De naam in dit artikel is gefingeerd.

Meer interessante artikelen