Liggend op een chique sofa je verhaal doen. Psychologen die je gedachten kunnen lezen. Alleen maar ‘gekke’ mensen die in behandeling gaan… Er bestaan heel wat vooroordelen over de geestelijke gezondheidszorg. Als je nog nooit in behandeling bent geweest binnen de ggz, kan het ook lastig zijn om je hier een voorstelling van te maken. We kunnen verklappen: geen van bovenstaande zaken is waar. Maar wat kun je dan wel verwachten van een psychologische behandeling?
Wanneer je in behandeling komt bij Faas Psychologie, begint jouw traject met een intakegesprek. Als duidelijk is wat jouw klachten zijn en waar je mee geholpen wilt worden, kan er een plan opgesteld worden: het behandelplan. Hierin staat onder andere aan welke doelen je wilt werken en welke behandelvorm er is gekozen en of een individuele behandeling of groepsbehandeling passend is. Daarna word je ingepland bij één van onze behandelaren, of kan je terecht in één van onze therapiegroepen.
Voorafgaand aan de eerste behandelsessie kan je alvast de eerste stap zetten. Om je hierbij te helpen, word je uitgenodigd voor de e-health module Eerste Stap Naar Herstel van Therapieland. In dit programma is er aandacht voor verschillende onderwerpen zoals ontspanning, omgaan met emoties, slaap verbeteren, minder piekeren en activatie (weer wat gaan doen).
Lees ook: Intakegesprek bij de psychoog: wat kun je verwachten?
De gesprekken
Een behandeling bij Faas Psychologie bestaat over het algemeen uit wekelijkse gesprekken van 45 minuten. Wat je met je behandelaar bespreekt, is afhankelijk van jouw hulpvraag en de behandelvorm die wordt gekozen. Onderwerpen die bijvoorbeeld aan bod kunnen komen, zijn emoties, gedachten- en gedragspatronen, maar ook (traumatische) ervaringen die je in je leven hebt opgedaan, hoe je dagelijks leven eruitziet en hoe de interactie met de mensen om je heen is. De psycholoog stelt veel vragen om samen met jou te ontdekken waar het probleem zit. Soms zal de psycholoog aan jou teruggeven wat hij of zij in jouw verhaal hoort, of in het contact binnen de behandeling merkt. Soms doe je tijdens de sessies oefeningen of opdrachten. Hierdoor kun je nieuwe inzichten en ervaringen opdoen, waardoor je blik op het probleem kan veranderen en de klachten kunnen verminderen.
Een psychologische behandeling draait niet alleen om de gesprekken met je behandelaar: het is ook hard werken in de dagen voor en na de sessies.
Voor en na de gesprekken
Een psychologische behandeling draait niet alleen om de gesprekken die plaatsvinden. Het is ook hard werken in de dagen ervoor en erna. Wat je leert in gesprekken, ga je namelijk ook toepassen in het dagelijkse leven. Soms geeft de behandelaar specifieke opdrachten mee waardoor je dit kunt oefenen. Andere keren zul je zelf aan de slag gaan en (bewust of onbewust) dingen anders gaan doen. Hierdoor doe je nieuwe ervaringen op, waardoor de klachten ook kunnen verminderen. Mocht je buiten de sessies nog wat extra hulp kunnen gebruiken, dan kan er ook e-health worden ingezet. Dit kan voor uiteenlopende onderwerpen zoals mindfulness, acceptatie, rouw, angstklachten, chronische pijn, zelfcompassie, ADHD en nog veel meer.
Evalueren, evalueren, evalueren
We vinden het natuurlijk belangrijk dat je tevreden bent over de behandeling. Samen met je behandelaar werk je hard om je klachten te verminderen en de opgestelde doelen te behalen. Om dit in de gaten te houden, wordt de behandeling elke drie maanden geëvalueerd. Hierin bespreken we zaken zoals; hoe verloopt de behandeling? Ben je tevreden? Zijn er al doelen (gedeeltelijk) behaald? Zijn er misschien doelen bijgekomen? Sluit de behandelvorm nog aan? Of is er misschien iets anders nodig? Ook wordt er aandacht besteed aan de therapeutische relatie. Heb je een goede band met jouw behandelaar en voel je je voldoende op je gemak bij hem of haar? Je kunt het niet goed of fout doen. Maar als je ergens in behandeling tegen aanloopt, is het goed om dit te bespreken. Want door regelmatig te evalueren, zorgen we ervoor dat de behandeling zo goed mogelijk blijft aansluiten op dat wat jij nodig hebt.
De afronding
Er komt uiteindelijk ook weer een moment dat de behandeling wordt afgerond. Dit gebeurt natuurlijk in goed overleg. Dat is vaak op het moment dat je voldoende handvatten en kennis in huis hebt om zonder je behandelaar verder te gaan. Het kan zijn dat je nog wat klachten ervaart, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Het effect van de behandeling werkt vaak na afronding nog enige tijd door. Dat komt omdat je in je dagelijks leven verder aan de slag zult gaan met de dingen die je hebt geleerd. Bij afronding van de behandeling wordt er vaak aandacht besteed aan terugvalpreventie: wat kan je doen als de klachten weer toenemen? We bieden je daarnaast ook een onlineprogramma aan, zodat je ook thuis aandacht kunt besteden aan terugvalpreventie. Als je er klaar voor bent, wordt je dossier gesloten. Maar je bent natuurlijk altijd welkom om je weer bij Faas Psychologie te melden wanneer het nodig is.