De behandelaar: dit is een klinisch psycholoog

Oct 18, 2022 | Blog

Op zoek naar een psycholoog? Dat is zo makkelijk nog niet. De titels ‘psycholoog’ en ‘therapeut’ zijn verzamelnamen voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, maar ze zijn er in verschillende vormen en specialisaties: basispsycholoog, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut, om er maar een paar te noemen. Maar wat houden die functies eigenlijk allemaal in? In de reeks artikelen genaamd ‘De Behandelaar’ leggen we je uit hoe het precies zit. Deze week vertellen we alles over de klinisch psycholoog. 

Een klinisch psycholoog is een specialistisch beroep in de geestelijke gezondheidszorg. Klinisch psychologen zijn gespecialiseerd in het behandelen en diagnosticeren van complexe problematiek. Daarom helpt een klinisch psycholoog vaak patiënten met meer complexe psychische problemen en stoornissen.   

Klinisch psychologen zijn ook opgeleid tot het uitvoeren van andere taken, naast behandelen en diagnosticeren. Ze kunnen bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek coördineren, managementtaken uitvoeren in een zorginstelling, leidinggeven of zorgprogramma’s verbeteren. Klinisch psychologen mogen ook lesgeven of supervisie geven aan alle behandelaren.  

Lees ook: De behandelaar: dit is een GZ-psycholoog 

Dit mag een klinisch psycholoog

Klinisch psychologen kunnen geheel zelfstandig aan het werk gaan. Zo mogen ze zelfstandig diagnoses stellen en complexe problematiek behandelen. Ook mogen klinisch psychologen andere (GZ-)psychologen superviseren. In het huidige zorgsysteem kunnen ze de rol van zowel indicerend regiebehandelaar als coördinerend regiebehandelaar op zich nemen.  

Wat is een regiebehandelaar?

De regiebehandelaar behoudt de regie over het zorgproces van een patiënt, wanneer er meerdere hulpverleners betrokken zijn bij de behandeling. In het huidige zorgsysteem wordt er onderscheid gemaakt tussen de indicerend regiebehandelaar en de coördinerend regiebehandelaar.  

Indicerend regiebehandelaar. Deze behandelaar stelt vast of er sprake is van een diagnose en bepaalt wat een gepaste behandeling voor de patiënt is. De indicerend regiebehandelaar stelt in overleg met de patiënt het behandelplan op. De rol van indicerend regiebehandelaar wordt bij Faas Psychologie vervuld door een klinisch psycholoog of psychiater. 

Coördinerend regiebehandelaar. Deze behandelaar coördineert de zorg die wordt geleverd aan de patiënt. De rol van coördinerend regiebehandelaar kan worden vervuld door een BIG-geregistreerde behandelaar. Bij Faas Psychologie wordt dit gedaan door een GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychiater of psychotherapeut. 

 

Een klinisch psycholoog is een specialistisch beroep in de GGZ, gespecialiseerd in diagnosticeren en behandelen van complexe problemen en stoornissen. 

Opleiding tot klinisch psycholoog 

Om klinisch psycholoog te worden, heb je minimaal tien jaar aan studie en opleiding gevolgd: een driejarige universitaire bacheloropleiding, gevolgd door een eenjarige universitaire masteropleiding, tweejarige postmaster tot GZ-psycholoog en vierjarige specialisatie tot klinisch psycholoog. Je kunt de opleiding tot klinisch psycholoog alleen beginnen wanneer je de opleiding tot GZ-psycholoog succesvol hebt afgerond.  

In de opleiding tot klinisch psycholoog wordt er aandacht besteed aan onder andere diagnostiek, behandeling, onderzoek en innovatie van de zorg. Ook is er aandacht voor het aanleren van managementvaardigheden voor zorginstellingen.  

De opleiding tot klinisch psycholoog omvat ook de hele opleiding tot psychotherapeut. Wanneer je klinisch psycholoog bent, is het dus ook mogelijk om je te registreren als psychotherapeut en ben je bevoegd om psychotherapie toe te passen.  

.

Iedereen psycholoog?

Wist je dat iedereen zichzelf een psycholoog mag noemen? Het is namelijk geen wettelijk beschermde titel. De titel ‘klinisch psycholoog’ is daarentegen wel beschermd. Je kunt als klinisch psycholoog laten zien dat je in het bezit bent van diploma’s en werkervaring door je te laten registreren in een register voor psychologen. In welk register je kunt inschrijven is afhankelijk van de diploma’s die je in je bezit hebt, de mate van werkervaring en/of de trainingen die je hebt gevolgd. Registreren in het BIG-register en het AGB-register is verplicht voor klinisch psychologen, maar ook voor GZ-psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Andere registers waarin registreren mogelijk is, zijn bijvoorbeeld de registers van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) of de Vereniging van Gedrags- en Cognitieve Therapieën (vGCT).   

De behandelaren bij Faas Psychologie

Bij Faas Psychologie werken zowel klinisch psychologen, als basispsychologen, GZ-psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Alle behandelaren werken samen in een multidisciplinair verband. Dat houdt in dat alle disciplines nauw samenwerken, regelmatig overleggen en kennis delen. Op deze manier wordt er zo goed mogelijk gebruik gemaakt van de verschillende expertises van de behandelaren, om de beste zorg voor de patiënt te kunnen bieden. Alle behandelaren bij Faas zijn geregistreerd in het BIG-register en zijn in het bezit van een AGB-code (met uitzondering van de basispsychologen). 

Interessant? Binnenkort verschijnt er een nieuw artikel in de serie ‘De Behandelaar’ waarin we alles vertellen over de psychotherapeut.  

Meer interessante artikelen