Groepstherapie: wat kun je verwachten?

Apr 17, 2024 | Blog

Voor veel mensen is therapeutische behandeling in een groep niet het eerste waar ze aan denken, als ze zich bij een psycholoog melden voor hulp. Toch kan een groepstherapie juist heel erg helpend en heel passend zijn. Ook bij Faas Psychologie zijn er verschillende groepen waarin patiënten succesvol behandeld worden.

Bij groepstherapie volg je een behandeling in (surprise, surprise!) een groep. De groep wordt geleid door één of twee therapeuten. Meestal zijn er wekelijkse sessies van 1,5 uur tot 2 uur waarin de groep bij elkaar komt. Hoe deze sessies worden ingevuld, is afhankelijk van de soort therapievorm die gekozen is. Sommige therapieën houden een vaste structuur aan van oefeningen en psycho-educatie. Bij andere therapieën is er juist veel ruimte voor de inbreng van de groepsleden. Bij sommige groepen wordt er vooral veel gepraat, bij andere therapievormen worden er meer praktische oefeningen gedaan.

Lees ook: Psychodiagnostisch onderzoek: wat kun je verwachten?

Voordelen van groepstherapie

Het fijne aan groepstherapie is dat de patiënten in de groep vaak vergelijkbare klachten hebben en voor dezelfde uitdagingen staan. Zo vind je in een MBCT-groep (mindfulness) vaak mensen die veel last hebben van piekergedachten en moeite hebben met leven in het hier en nu. En in de schematherapie-groep zitten bijvoorbeeld vooral patiënten die vastlopen in patronen die zijn ontstaan in het verleden. Dit kan zorgen voor veel herkenning, erkenning en begrip. Patiënten kunnen in een therapiegroep ook oefenen met het bespreken van dat waar ze mee worstelen. Dit is iets wat veel mensen in hun dagelijks leven soms lastig vinden.

Folders

In een groep vind je vaak mensen die met vergelijkbare klachten worstelen en voor vergelijkbare uitdagingen staan. Dat zorgt voor herkenning, erkenning en begrip.

Ook ontstaan in groepstherapie goede ‘oefensituaties’ die in een individuele therapievorm minder vaak voorkomen. Misschien vind je het bijvoorbeeld lastig om ruimte in te nemen in contact met anderen. Misschien heb je moeite met je grenzen aangeven of je mening uit te spreken. Of misschien raak je snel teleurgesteld door anderen. Een therapiegroep is een veilige setting om met dit soort uitdagingen te experimenteren en om dit in contact met anderen te oefenen.

Lees ook: Vera (34) vertelt over haar ervaring met groepstherapie.

Het verloop

Hoe een groepstherapie verloopt is afhankelijk van de soort therapie. In sommige gevallen start je gelijk met de andere patiënten en rond je gezamenlijk de therapiegroep weer af. In sommige groepen zullen patiënten in- en uitstromen, wanneer ze op individueel niveau klaar zijn met de behandeling. Sommige therapiegroepen bestaan uit een vast aantal sessies, bij andere therapiegroepen is er ruimte om deel te blijven nemen tot je jouw behandeldoelen hebt behaald.  

Welke therapiegroepen biedt Faas Psychologie?

Klik op de naam van de behandelvorm voor meer informatie. 

Schematherapie
Het doel van schematherapie is om meer zicht te krijgen in disfunctionele gedragspatronen en te leren hier anders mee om te gaan. In deze therapievorm wordt veel gewerkt met ervaringsgerichte oefeningen, zoals verbeeldingsoefeningen en rollenspellen. Door (letterlijk) in beweging te komen, kan er verandering plaatsvinden.

Mindfulness Based Cognitive Therapie (MBCT)
In deze groep staat een combinatie van cognitieve gedragstherapie en mindfulness centraal. De MBCT-groep is een kortdurende aanvulling op de individuele behandeling voor patiënten die in een herstellende fase zitten. Het doel van de behandeling is om een andere relatie aan te gaan met negatieve gedachten. Je leert om met een accepterende, niet-oordelende houding aandacht te besteden aan ervaringen in het huidige moment.

Competitive Memory Training (COMET)
In de COMET-groep werk je aan het verbeteren van je zelfbeeld. Het uitgangspunt van COMET is dat een negatief zelfbeeld in stand wordt gehouden doordat positieve gedachten en beelden in het brein vaak minder ‘voorrang’ krijgen dan negatieve gedachten en ervaringen. Het doel van de training is om op een meer realistische manier naar jezelf te kijken door meer aandacht te richten op positieve eigenschappen.

Inzichtgevende psychotherapie
Inzichtgevende psychotherapie is gericht op terugkerende interactiepatronen die vaak zijn ontstaan in de kindertijd. Door je meer bewust te worden van deze patronen, ontstaat er ruimte om andere (gezondere) keuzes te maken in het leven. In deze therapiegroep is het doel om meer zich te krijgen in de achtergronden en oorzaken van problemen en klachten. Vervolgens kijk je hoe je je vrijer kunt voelen in het dagelijks leven en in contact met anderen.

Psychodynamische psychotherapiegroep
Bij psychodynamische psychotherapie gaan we ervan uit dat we ons vaak niet bewust zijn van de drijfveren van ons gedrag. Soms wordt iemand in zijn functioneren geremd door gevoelens die niet alleen met gebeurtenissen in het moment te maken hebben. Het doel van deze therapievorm is bewustwording van verborgen gedachten en gevoelens. Dat maakt het mogelijk om psychische problemen beter te begrijpen, verwerken ne op zoek te gaan naar andere manieren om met deze situatie om te gaan.

Acceptance and Commitment Therapie (ACT)
ACT is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het doel van de behandeling is leren accepteren wat niet beïnvloed kan worden en in staat zijn om toegewijd en waard gericht te handelen. Thema’s als mindfulness, acceptatie, bereidheid en gedragsactivatie staan centraal. Deze groep kan een (kortdurende) aanvulling zijn op of een alternatief zijn voor individuele behandeling.

Interesse in één van de groepsbehandelingen?

Neem voor meer informatie over de lopende groepsbehandelingen en startdata van toekomstige groepsbehandelingen contact met ons op.

Meer interessante artikelen