Op zoek naar een psycholoog? Dat is zo makkelijk nog niet. De titels ‘psycholoog’ en ‘therapeut’ zijn verzamelnamen voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, maar ze zijn er in verschillende vormen en specialisaties: basispsycholoog, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut. Daarnaast heb je bovendien ook nog de psychiater. Maar wat houden die functies eigenlijk allemaal in? In de reeks artikelen genaamd ‘De Behandelaar’ leggen we je uit hoe het precies zit. Deze week vertellen we alles over de psychiater.
Wat is een psychiater?
Een psychiater is een medisch specialist die werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg. De psychiater is gespecialiseerd in het behandelen en diagnosticeren van complexe problematiek. Dit doet hij door middel van psychotherapeutische behandeling, maar ook door het voorschrijven van medicatie. Een psychiater is namelijk een arts en daarom mag hij (in tegenstelling tot een basispsycholoog, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut) ook medicamenteuze behandeling geven. De psychiater is opgeleid om te kijken naar de algehele gezondheid van de patiënt: dus fysiek, mentaal en de samenhang hiertussen.
Een behandeling bij een psychiater bestaat vaak uit een combinatie van therapeutische gesprekken en medicatie. Het is ook mogelijk dat een patiënt in behandeling is bij een andere behandelaar en alleen bij de psychiater komt voor het instellen en monitoren van medicatie. De psychiater behandelt over het algemeen problemen en klachten die zeer complex en/of langdurig zijn.
Lees ook: De behandelaar: dit is een psychotherapeut
Dit mag een psychiater
De psychiater kan geheel zelfstandig aan het werk gaan. Zo mag hij zelfstandig diagnoses stellen, complexe problematiek behandelen en medicatie uitschrijven. In het huidige zorgsysteem kunnen ze daarnaast zowel de rol van indicerend regiebehandelaar als coördinerend regiebehandelaar op zich nemen.
Wat is een regiebehandelaar?
De regiebehandelaar behoudt de regie over het zorgproces van een patiënt, wanneer er meerdere hulpverleners betrokken zijn bij de behandeling. In het huidige zorgsysteem wordt er onderscheid gemaakt tussen de indicerend regiebehandelaar en de coördinerend regiebehandelaar.
Indicerend regiebehandelaar. Deze behandelaar stelt vast of er sprake is van een diagnose en bepaalt wat een gepaste behandeling voor de patiënt is. De indicerend regiebehandelaar stelt in overleg met de patiënt het behandelplan op. De rol van indicerend regiebehandelaar wordt bij Faas Psychologie vervuld door een psychiater of klinisch psycholoog.
Coördinerend regiebehandelaar. Deze behandelaar coördineert de zorg die wordt geleverd aan de patiënt. De rol van coördinerend regiebehandelaar kan worden vervuld door een BIG-geregistreerde behandelaar. Dit wordt bij Faas psychologie gedaan door een psychiater, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut.
Een psychiater is een arts en mag daarom (in tegenstelling tot een basispsycholoog, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut) ook medicatie voorschrijven.
Opleiding tot psychiater
Een psychiater heeft een studie geneeskunde afgerond en heeft zich daarna verder gespecialiseerd tot psychiater. Geneeskunde is een zes jarige universitaire opleiding, de specialisatie die daarop volgt duurt ongeveer vier en een half jaar. In deze specialisatie wordt de psychiater ook opgeleid in de psychotherapie.
Deze vervolgopleiding tot psychiater wordt naast werk gevolgd, de psychiater doet dus al veel ervaring op in de praktijk. In de tweede helft van de opleiding wordt er richting gekozen voor kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie of ouderenpsychiatrie.
.
Iedereen psycholoog?
Wist je dat iedereen zichzelf een psycholoog mag noemen? Het is namelijk geen beschermde titel. De titel ‘psychiater’ is daarentegen wel beschermd. Je kunt als psychiater laten zien dat je in het bezit bent van diploma’s en werkervaring door je te laten registreren in een register voor psychiaters en psychologen. In welk register je kunt inschrijven is afhankelijk van de diploma’s die je in je bezit hebt, de mate van werkervaring en/of de trainingen die je hebt gevolgd. Registreren in het BIG-register en het AGB-register is verplicht voor psychiaters, maar ook voor GZ-psychologen, klinisch psychologen en psychotherapeuten. Registratie is bijvoorbeeld ook mogelijk in het register van de Vereniging van Gedrags- en Cognitieve Therapieën (vGCT).
De behandelaren bij Faas Psychologie
Bij Faas Psychologie werken zowel basispsychologen als GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Alle behandelaren werken samen in een multidisciplinair verband. Dat houdt in dat alle disciplines nauw samenwerken, regelmatig overleggen en kennis delen. Op deze manier wordt er zo goed mogelijk gebruik gemaakt van de verschillende expertises van de behandelaren, om de beste zorg voor de patiënt te kunnen bieden. Alle behandelaren bij Faas zijn geregistreerd in het BIG-register en zijn in het bezit van een AGB-code (met uitzondering van de basispsychologen).