Psychodiagnostisch onderzoek: wat kun je verwachten?

Nov 23, 2023 | Blog

Elke behandeling bij Faas Psychologie begint met een intakegesprek. In dit gesprek proberen we zo goed mogelijk in kaart te brengen waar je tegen aanloopt en waar je mee geholpen wilt worden. Soms is de intake niet toereikend om voldoende in te kunnen schatten wat er aan de hand is en hoe de klachten die je ervaart verklaard kunnen worden. Soms kunnen hier tijdens de behandeling vragen over ontstaan. Op dit soort momenten is het mogelijk om psychodiagnostisch onderzoek uit te voeren. Bij Faas Psychologie hebben we de expertise, materialen en ervaring in huis om dit zorgvuldig te kunnen doen en je zo verder vooruit te helpen. . 

Het doel van zo’n onderzoek is om meer over jou te weten te komen. Wie ben je? Hoe zien jouw karakter en persoonlijkheid eruit? Samen met de onderzoeker probeer je meer zicht te krijgen in waar jouw klachten vandaan komen. Ook kan een psychodiagnostisch onderzoek soms helpen om een diagnose vast te kunnen stellen, zoals autisme of ADHD. Op basis hiervan kan een passend behandelplan worden opgesteld, zodat je het beste met jouw klachten geholpen kunt worden.

Lees ook: In behandeling bij een psychoog: wat kun je verwachten?

De eerste afspraak

We starten met een intakegesprek voor het psychodiagnostisch onderzoek. In dit gesprek wordt er met jou gekeken naar de aanleiding voor het onderzoek. Samen met de onderzoeker ga je kijken waarom dit onderzoek in jouw situatie zinvol is. Soms ligt de nadruk van zo’n onderzoek op hoe we iets noemen of groeperen, denk aan het stellen van diagnoses zoals ADHD of een autismespectrumstoornis. Soms ligt de nadruk meer op het onderzoeken van jouw verhaal, in samenhang met de problemen waar je tegenaan loopt. Aan het einde van het gesprek zijn er vragen opgesteld die we tijdens het onderzoek proberen te beantwoorden. Ook wordt er meer verteld over wat je kunt verwachten van het onderzoek: bijvoorbeeld het aantal onderzoeksmomenten, de planning en wanneer de terugkoppeling zal plaatsvinden. 

Folders

Het doel van een psychodiagnostisch onderzoek is om meer over jou te weten te komen. Wie ben je? Hoe zien jouw karakter en persoonlijkheid eruit?  Zo proberen we meer zicht te krijgen op waar je klachten vandaan komen. 

De onderzoeken

Het onderzoek bestaat meestal uit verschillende afspraken, die twee uur duren. Wat voor onderzoeken er worden uitgevoerd, verschilt per onderzoeksvraag. Er zijn verschillende testen en vragenlijsten die afgenomen kunnen worden, gericht op specifieke klachten of onderzoeksvragen.  

Vaak worden er naast de vragenlijsten en testen ook veel vragen gesteld om een duidelijk beeld te krijgen van jou als mens, maar ook je ontwikkelingsgeschiedenis. Soms wordt er ook een familielid of naaste uitgenodigd, zoals een partner, ouders of kinderen. Zij kunnen vanuit hun perspectief nog meer informatie geven, wat nuttig kan zijn voor het onderzoek. Zo kunnen ouders of familieleden bijvoorbeeld meer informatie geven over hoe jij als kind was. En soms merken zij dingen op, die je zelf niet echt doorhebt. Een belangrijke bron van informatie dus. 

 

De resultaten

Als de gesprekken en testen zijn afgenomen, gaat de onderzoeker de resultaten analyseren en interpreteren. De resultaten worden uitgewerkt tot een volledig onderzoeksverslag, waarin antwoord wordt gegeven op de onderzoeksvragen. Vervolgens wordt er een afspraak met jou ingepland om de onderzoeksresultaten te bespreken. Je krijgt het onderzoeksverslag vervolgens mee naar huis, zodat je dit na kunt lezen, eventuele onjuistheden kunt aankaarten en kunt checken of jij je kunt vinden in het onderzoeksverslag en de resultaten. Vervolgens worden de vervolgstappen bepaald: als behandeling wenselijk is, wordt er samen een passend behandelplan opgesteld of een bestaand behandelplan aangepast.

Veelgebruikte vragenlijsten en testen

Welke vragenlijst of test wordt ingezet bij een psychologisch onderzoek, verschilt per keer. Nieuwsgierig naar welke vragenlijsten er bestaan? We geven je een aantal voorbeelden van vragenlijsten die we bij Faas Psychologie regelmatig gebruiken:  

Autisme onderzoek 
NIDA: Nederlands Interview ten behoeve van Diagnostiek Autismespectrumstoornis bij volwassenen. 

Intelligentie onderzoek 
WAIS: Wechsler Adult Intelligence Scale IV-NL 

Classificerend persoonlijkheidsonderzoek (Is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis?) 
SCID-5: Het gestructureerd klinisch interview voor persoonlijkheidsstoornissen 
STIP: Semigestructureerd interview voor persoonlijkheid functioneren 

Structurerend persoonlijkheidsonderzoek (Hoe ziet jouw persoonlijkheidsstructuur eruit?) 
MMPI: Minnesota Multiphasic Personality Inventory 
NPV2R: Nederlandse Persoonlijkheidsvragenlijst 2 Revised 
NKPV: Nederlandse Klinische Persoonlijkheidsvragenlijst 
CERQ: Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) 

ADHD-onderzoek 
DIVA: Diagnostisch Interview voor ADHD bij volwassenen 

Meer interessante artikelen