Een seksuele gezondheid is belangrijk. En dan hebben we het niet alleen over de afwezigheid van fysieke seksuele aandoeningen, maar een gezonde seksualiteit gaat ook over vrijwillige, prettige en veilige seksuele relaties. Wanneer je hier problemen mee ervaart, kan je geholpen worden door een seksuoloog. Dit is meestal een arts, maatschappelijk werker of psycholoog die is gespecialiseerd in seksuele problemen. Maar wat doet een seksuoloog eigenlijk?
Ariane Faas is klinisch psycholoog en seksuoloog NVVS in opleiding. Ze legt uit wat een seksuoloog precies doet: “Een seksuoloog helpt mensen met seksuele problematiek waarbij het niet lukt om dit zelf of eventueel samen met de partner op te lossen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld verminderd verlangen, problemen met klaarkomen en pijn bij het vrijen. Maar ook wanneer er bijvoorbeeld sprake is van seksverslaving of een specifieke seksuele voorkeur.”
Lees ook: De behandelaar: dit is een klinisch psycholoog.
Hoe ziet behandeling bij een seksuoloog eruit?
Seksuologische behandeling bestaat meestal uit een aantal gesprekken. Ariane: “Hierbij is naast psycho-educatie met name aandacht voor de factoren die het probleem veroorzaken en in stand houden. De behandeling vindt plaats door remmende negatieve gedachten uit te dagen en/of gedragsmatige oefeningen uit te voeren om ingesleten patronen te doorbreken en nieuwe positieve ervaringen op te doen. Soms kan er daarnaast ook traumabehandeling plaatsvinden of kunnen er specifieke oefeningen worden ingezet. Vaak komt de partner, indien aanwezig, mee naar een aantal gesprekken.”
Een seksuoloog kan helpen bij bijvoorbeeld verminderd seksueel verlangen, problemen met klaarkomen, pijn bij het vrijen, een seksverslaving of een specifieke seksuele voorkeur.
Specifieke seksuele voorkeuren
Een specifieke seksuele voorkeur wordt ook wel parafilie genoemd. Dit hoeft geen probleem te zijn, als niemand er last van heeft en je er niemand mee in gevaar brengt. Voorbeelden van specifieke seksuele voorkeuren zijn:
Seksueel opgewonden worden…
Voyeurisme | …van stiekem naar iemand kijken die naakt is, zich uitkleed of seksueel actief is.
Exhibitionisme | …van je eigen geslachtsdeel laten zien aan een nietsvermoedende onbekende.
Frotteurisme | …van het aanraken van iemand die hier niet mee instemt.
Seksueel masochisme | …door pijn gedaan te worden of vernederd te worden.
Seksueel sadisme | …door iemand pijn te doen of te vernederen.
Pedofilie | …van seksuele handelingen met kinderen (tot ongeveer 13 jaar).
Fetisjisme | …van specifieke voorwerpen, lichaamsdelen (anders dan het geslachtsdeel) of materialen.
Transvestie | …van het dragen van kleding die over het algemeen wordt gedragen door mensen van het andere geslacht.
Er kan sprake zijn van een parafiele stoornis als iemand de seksuele voorkeur ten minste zes maanden aanhoudt en als iemand naar de specifieke seksuele drang heeft gehandeld zonder instemming van een ander persoon of als diegene zelf last heeft van de seksuele voorkeur.