In therapie met Christiaan

May 17, 2022 | Interview

Elke patiënt die bij Faas Psychologie over de vloer komt, is uniek. Elke patiënt heeft zijn eigen klachten, doelen en wensen en alle patiënten hebben hun eigen verhaal. Waarvoor komen zij bij Faas? Hoe vonden ze het om in behandeling te zijn? En hoe gaat het nu met ze? Deze week: Christiaan*. 

Wist je dat de helft van de volwassen Nederlanders matig tot ernstig overgewicht heeft? Vaak wordt dit toegeschreven aan een gebrek aan wilskracht of doorzettingsvermogen om gewicht te verliezen of op gewicht te blijven. Uiteenlopende diëten worden uit de kast getrokken om overbodige kilo’s kwijt te raken. Maar voor veel mensen ligt een terugval op de loer, omdat ze geen controle hebben over hun eetgedrag. Dat was ook het geval bij Christiaan (45): ‘Enige tijd geleden ben ik flink afgevallen, maar daarna ook weer erg aangekomen. Sindsdien kampte ik met flink overgewicht. Het lukte me niet meer om de knop om te zetten en een gezondere leefstijl aan te houden.’ 

Anders leren eten, anders leren denken

Daarin is Christiaan niet de enige. Want hoewel je om af te vallen je eetgedrag aan moet passen, is dat alleen niet voldoende. Je moet ook anders leren denken. Alles wat we doen, wordt namelijk bepaald door onze gedachten en dat geldt ook voor (over)eten. Het goede nieuws is: er is een psychologisch therapie die bewezen effectief is bij blijvend afvallen, namelijk cognitieve gedragstherapie (CGT). Door deze behandeling krijg je meer inzicht in onderliggende psychologische processen en leer je anders omgaan met gedachten over eten. Door hier meer over te leren, krijg je weer controle over je eetpatroon. Deze behandeling noemen we ook wel Dieet Psychologie.

 

“Ik leerde triggers voor een eetbui herkennen en zie nu wanneer ik in ‘de gevarenzone’ voor een eetbui zit.”

Op zoek naar hulp

Christiaan ging op zoek naar hulp om het roer om te gooien en zocht dat niet in een nieuw dieet, maar in nieuwe denkpatronen. ‘Ik ben gaan googelen, op zoek naar cognitieve gedragstherapie om van mijn ongezonde eetgewoonten af te komen. Zo ben ik terechtgekomen bij Faas Psychologie.’ Tijdens de behandeling leerde Christiaan om triggers voor een eetbui te herkennen. ‘Ik leerde inzien wanneer ik in de gevarenzone zit. Samen met mijn behandelaar heb ik een soort signaleringsplan opgesteld en dat vond ik echt een eye-opener. Het helpt me niet alleen om eetbuien te voorkomen, maar het heeft me ook geleerd om te herkennen wanneer ik een stap terug moet doen en rust moet nemen. 

Uit de gevarenzone

Met behulp van de behandeling heeft Christiaan de controle over zijn eetpatroon weer teruggekregen. ‘Ik weet nu hoe ik met moeilijke eetmomenten om moet gaan. We hebben uitgebreid stilgestaan bij welke lastige situaties je allemaal tegen zou kunnen komen en hoe ik uit de gevarenzone kan komen, zodat ik geen eetbuien meer krijg. En last but not least: door een laatste duwtje in de rug van mijn behandelaar ben ik weer gaan sporten. De behandeling was een fijne ervaring; niet zweverig, maar lekker concreet. Nu kan ik zelf verder met het oppakken en aanhouden van een gezonde leefstijl.’ 

*De naam in dit artikel is gefingeerd.

Meer interessante artikelen