In therapie met Babette

Jun 29, 2022 | Interview

Elke patiënt die bij Faas Psychologie over de vloer komt, is uniek. Elke patiënt heeft zijn eigen klachten, doelen en wensen en alle patiënten hebben hun eigen verhaal. Waarvoor komen zij bij Faas? Hoe vonden ze het om in behandeling te zijn? En hoe gaat het nu met ze? Deze week: Babette*. 

Liefdesverdriet: de meeste mensen kunnen erover meepraten en de meeste mensen weten dan ook dat het geen pretje is. Het kan zorgen voor zowel fysieke als emotionele pijn en uit onderzoek is gebleken dat het ook grote invloed kan hebben op onze hersenen. Zo kan er bijvoorbeeld een grote hoeveelheid stresshormonen vrijkomen. Zelfs zoveel, dat het in zeldzame gevallen kan leiden tot een soort verlamming aan een deel van de hartspier. Het zorgt voor pijn op de borst, wat kan voelen als een hartinfarct. Dit noemen we ook wel het gebroken hartsyndroom. 

Gelukkig weten de meeste mensen ook: aan alles komt een einde, zo ook aan een gebroken hart. Maar wat als het niet lukt om er overheen te komen? Babette (24) meldde zich bij Faas Psychologie: “Ik had liefdesverdriet en verlatingsangst en kon mijn verbroken relatie maar geen plekje geven. Ik had hulp nodig om dit te verwerken, maar ook om te onderzoeken: waar komt die sterke verlatingsangst nou vandaan?” 

Kiezen voor jezelf

Babette leerde hoe ze beter om kon gaan met een situatie zoals deze, maar leerde ook veel over zichzelf. “Ik werd destijds veel lastiggevallen door mijn ex en kon onze verbroken relatie daarom moeilijk loslaten. Samen met mijn behandelaar heb ik heel praktisch gekeken: hoe kan 

“Ik heb geleerd dat ook negatieve emoties er mogen zijn.”

ik hier mee omgaan? Maar eigenlijk was de reden dat ik het moeilijk los kon laten ingewikkelder dan dat. We zijn de diepte in gegaan en hebben onderzocht waarom ik mij zo sterk hecht aan anderen.”

Wees verdrietig, maar met mate

Dat er veel emoties en verdriet komen kijken bij een relatiebreuk, dat is logisch en ook helemaal niet erg. Babette: “Ik heb geleerd dat die negatieve emoties er mogen zijn, maar ook dat ik me moet bedenken hoe ze mij verder gaan helpen. Ik heb geleerd hoe ik rationeel naar een situatie kan kijken, met minder emotie. Ook zie ik nu dat ik voor mezelf moet kiezen en me niet moet laten gebruiken als een soort ‘speelbal’. Deze dingen leerde ik door veel gesprekken met mijn psycholoog, maar ik heb bijvoorbeeld ook een brief geschreven aan mijn ex. Die heb ik hardop voorgelezen tijdens één van de sessies. Dat was gek, maar het heeft me wel geholpen in het verwerken van de relatiebreuk en om de hele situatie eindelijk goed af te sluiten.

* De naam in dit artikel is gefingeerd.

Meer interessante artikelen