Tijd voor positiviteit: dit is positieve psychologie

Feb 28, 2024 | Blog

Vroeger stelden we de vraag: hoe werkt de psyche van de mens? Deze vraag werd door de jaren heen vervangen door de vraag: wat is er mis met sommige mensen en hoe lossen we dat op? Met steeds meer onderzoek en wetenschappelijke onderbouwingen werd meer duidelijk over hoe mensen geholpen zouden kunnen worden bij psychische klachten. De focus lag hierbij vooral op wat het probleem is en wat er mis kan zijn bij mensen. De Amerikaanse psycholoog Martijn Seligman concludeerde eind van de twinstige eeuw dat dit anders moest. Iets… Positiever. Daarom richtte hij het vakgebied van de positieve psychologie op.

“Wat maakt een mens gelukkig?” en “Hoe ontwikkelt iemand zijn talenten?” dat waren de vragen die Seligman stelde in zijn visie op psychologie. Het was niet de bedoeling om bestaande behandelmethoden te vervangen, maar meer om het te zien als een evenwichtige aanvulling hierop. Want waarom wisten we zoveel over ongeluk, maar zo weinig over geluk?

Lees ook: Jasmine: “Zonder angst naar Italië, dat zou fantastisch zijn”

De positieve missie

De missie van positieve psychologie is: versterken wat al goed is. Hierbij is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen enerzijds de aandacht voor wat er ‘mis’ is, zwakte en beperkingen en anderzijds voor wat er al goed gaat, jouw sterke kanten en mogelijkheden. Dat schrijft Frederike Bannink, klinisch psycholoog en auteur van verschillende boeken over positieve psychologie. De focus wordt dan ook gelegd op deze positieve kanten .

Juist bespreken wat er wel goed gaat en daarnaast helpen formuleren wat iemand nog zou willen is helpend. Hierdoor voorkom je dat iemand alleen nog het probleem ziet en wordt de blik wat meer verbreed. We hebben als mens namelijk de neiging om te denken dat een gelukkig en positief gevoel simpelweg samenhangt met de afwezigheid van iets akeligs of treurigs in je leven. In plaats daarvan moeten we op zoek naar een echte, wenselijke en vooral bereikbare toestand. En dat is er één waarin ruimte is voor zowel positieve als negatieve zaken.

Wekker slapeloosheid

“Onze boodschap is om ons vakgebied eraan te herinneren dat psychologie niet alleen de studie is van pathologie, zwakte en schade; het is ook de studie van kracht en deugd”.
Seligman & Csikzentmihalyi

Plezier, betrokkenheid & zingeving 

In de positieve psychologie draait het vooral om het opbouwen van positieve ervaringen en ligt de focus op positieve persoonlijkheidstrekken die leiden tot een betere kwaliteit van leven. Seligman stelde drie wegen die naar levensgeluk zouden leiden: Plezier, betrokkenheid en zingeving.

Dit wordt ook wel de “well-being theory” genoemd en is een gangbare theorie in de positieve psychologie. Het gaat hier om het plaatsmaken voor plezier en de kunst van optimistisch denken. Daarnaast is betrokkenheid bij je werk, hobby’s en relaties belangrijk. Weten waar je goed in bent en deze kwaliteiten in kunnen zetten helpt bij het creeëren van positieve ervaringen. Tot slot gaat het om zingeving. Hierbij stellen we onszelf de vraag: waarom zijn wij op deze wereld?

De boodschap die vanuit de positieve psychologie wordt meegegeven is: merk alle kleine pleziertjes op die leiden tot duurzaam geluk.

Positieve Psychologie bij Faas Psychologie

Wij vinden dat iedereen een gelukkig leven verdient. Bij Faas Psychologie helpen we mensen dan ook graag om stappen in de richting van een gelukkiger leven te zetten. Daarbij gaan we ook op zoek naar een balans tussen aandacht geven aan dat wat iemand wil verbeteren of veranderen en aandacht voor dat wat al goed gaat. Hoe kun je dat inzetten om je klachten te verminderen? In behandeling is er bovendien ook ruimte voor zowel positieve als negatieve emoties. Want een leven met alleen maar blijheid en geluk, dat is simpelweg niet realistisch. Maar een leven waarin we negatieve emoties kunnen erkennen en toelaten, zal ons al een stuk gelukkiger maken.

 

Tijd om aan de slag te gaan! 

Wil je een beetje meer positiviteit in je leven?

Three good things. Schrijf een week lang dagelijks drie goede gebeurtenissen of ervaringen op en benoem waarom deze goed zijn. Hoe kwam dit tot stand en had je hier zelf invloed op? Hierdoor ligt de focus op positieve emoties en nemen negatieve emoties af.

Practicing kindness. Hou een week lang al jouw vriendelijke acties en handreikingen aan anderen bij. De mate van vriendelijkheid heeft namelijk invloed op hoeveel plezier je beleeft. Het blijkt dat door het tellen van vriendelijkheid, je gevoelens van plezier en geluk versterkt worden.

Sterke kanten. Wat zijn jouw sterke kanten? Zet ze allemaal op een rijtje. Sta ook even stil bij hoe je deze sterke kanten inzet of in zou kunnen zetten, bijvoorbeeld op werk of in je privéleven.

Je best mogelijke zelf. Visualiseer de beste versie van jezelf, waarover je bijzonder tevreden bent. Stel je voor dat je hard hebt gewerkt en doelen en dromen zijn bereikt. Let wel: het gaat hier om positieve en haalbare doelen en dromen. Sta stil bij dit gevoel en probeer hiervan te genieten. Schrijf hierna op welke doelen en dromen je wilt bereiken, dit helpt om het concreet te maken. Dit zal het optimisme vergroten.

Iets doen voor een ander. Probeer een positief verschil te maken in het leven van een ander. Kijk goed naar wat mensen om je heen nodig hebben en probeer daarop in te spelen. Zoek naar iets wat voor jou inspanning vraagt en waar de ander echt baat bij heeft. Door dit een langere tijd te doen zal het geluksgevoel toenemen.

Meer interessante artikelen