In therapie met Adinda

Nov 22, 2022 | Interview

Elke patiënt die bij Faas Psychologie over de vloer komt, is uniek. Elke patiënt heeft zijn eigen klachten, doelen en wensen en alle patiënten hebben hun eigen verhaal. Waarvoor komen zij bij Faas? Hoe vonden ze het om in behandeling te zijn? En hoe gaat het nu met ze? Deze week: Adinda*. 

Naar schatting maakt tussen de 52% en 81% van de Nederlanders ooit in het leven een schokkende gebeurtenis mee. Soms blijven mensen hier lang last van houden. Gelukkig is dit vaak goed te behandelen, bijvoorbeeld door EMDR-behandeling. Deze behandelvorm is eind jaren 80 ontdekt door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro en inmiddels een veel gebruikte methode bij traumabehandeling. Ook bij Faas Psychologie wordt er regelmatig gebruik gemaakt van EMDR. 

Adinda (59) is één van de patiënten die voor behandeling aanklopte bij Faas Psychologie en werd geholpen door middel van (onder andere) EMDR. Adinda: “Ik meldde me eigenlijk bij Faas Psychologie vanwege een depressie, maar merkte dat ik ook veel last had van het overlijden van mijn vader, tien jaar geleden. Daarom stelde mijn psycholoog een EMDR-behandeling voor.” 

Lees ook: In therapie met Babette: “Ik heb geleerd dat ook negatieve emoties er mogen zijn.”

Pittige behandeling

Het duurde even voordat Adinda de behandeling aandurfde. “Ik was eerst heel sceptisch, ik vroeg me af of het mij zou kunnen helpen. Er zijn veel positieve verhalen over EMDR te vinden, maar zijn die allemaal wel waar? Ik twijfelde erg of de behandeling wat voor mij zou zijn en of ik het piekeren over het overlijden van mijn vader zou kunnen verminderen. Dat kon ik me maar moeilijk voorstellen.”

“Ik ben de traumatische herinnering niet vergeten, maar het doet nu minder pijn om eraan te denken.” 

Na lang twijfelen besloot Adinda om het wel te proberen. “Ik wilde graag van het piekeren en nadenken af, dus daarom ben ik de behandeling aangegaan. Dat was niet altijd makkelijk: het is een pittige behandeling, zowel fysiek als mentaal. Ik heb tijdens de sessies veel gehuild en vond het lastig om terug te denken aan de gebeurtenissen die mij zoveel pijn deden. De dagen na de sessies kon ik ook fysiek veel last hebben, dan was ik de hele dag duizelig en misselijk.” 

Waardevol resultaat

“Gelukkig werd dat snel minder: de spanning die ik ervaarde bij de herinnering nam al tijdens de EMDR-sessie af. De klachten die ik de dagen erna had, werden ook snel minder. Ondanks dat het zwaar was, ben ik heel blij dat ik de behandeling heb gevolgd. Het heeft mij uiteindelijk ontzettend geholpen: de traumatische herinneringen ben ik niet vergeten, maar ze doen mij nu veel minder pijn als ik eraan terugdenk.” 

Adinda heeft veel baat gehad bij de behandeling: “Inmiddels gaat het wat beter met mij. Mijn gezondheid is vooruit gegaan en behandeling bij Faas Psychologie heeft mij mentaal een stuk verder geholpen. De EMDR heeft, naast de gesprekken die ik heb gevoerd, zijn werk gedaan en de adviezen van de psycholoog zitten vers in mijn geheugen. Ik zou iedereen die last heeft van een trauma zeker adviseren om EMDR-therapie te volgen. Als iets je dwarszit, blijf er dan niet mee lopen, maar trek aan de bel. De behandeling is niet makkelijk, maar het is het absoluut waard.” 

* De naam in dit artikel is gefingeerd.

Wat is EMDR? 

EMDR in het kort: EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapievorm die met name wordt gebruikt om een negatieve lading op traumatische herinneringen te verminderen. Tijdens de behandeling haal je de pijnlijke herinnering op. Door eraan te denken, wordt de herinnering in je werkgeheugen geplaatst. Vervolgens vraagt de therapeut om zijn/haar vingers of een voorwerp (bijvoorbeeld een lichtje of een stok) te volgen. Deze beweegt heen en weer. Hierdoor wordt je werkgeheugen nog meer belast, waardoor de nare herinnering zijn negatieve lading verliest en de spanning en negatieve emoties afnemen. 

Meer interessante artikelen